Sivut

tiistai 23. heinäkuuta 2013

Rasvoista

Personal Trainer Arttu:
Mitä rasvoja ja miksi?

Rasva on vaarallista eikä sitä saa syödä! Varmasti aika monelle syväänkin iskostunut asia. Minulle oli ainakin.
Kevyttuotteita ja kaikenlaisia korvikkeita kaapit täyteen, niin ei pääse rasvapeikko yllättämään takavasemmalta ja houkuttelemaan pahoille teille!

Terve hormoonitoiminta tarvitsee rasvoja, mutta muovin kaltaisia rasvakkeita sun muita luonnottomia kevyttuotteita ei takuulla tarvitse kukaan.

Mitä nämä muutama vuosikymmen sitten laneeratut rasvan kaltaiset aineet sitten oikein pitävät sisällään? No, monenlailla prosessoitua (pilattua) tavaraahan se on, siitä ei vain pääse mihinkään.

Nykyään puhutaan paljon rasvahapoista, on hyviä ja sitten niitä vähemmän hyviä. Kutoset on pahoja ja kolmoset hyviä kuuluu monesta tuutista tasaisin väliajoin. Syökää kalaa!

Kun asiaa hieman tutkailee, niin terveyttä edistää enemmänkin rasvahappojen suhde toisiinsa, eli kuinka paljon rasvansaannista on kolmosia, kutosia, muita numeroita unohtamatta.
Ongelmallisin asia on ns. kolmosten ja kutosten suhde. Kutosia tulee joka tuutista ja kolmosia saa hakemalla hakea on homman nimi.

Länsimaisessa ruokavaliossa kolmosten ja kutosten suhde on usein 1/10 tai jopa 1/20 kutosten eduksi. Terveydelle edullinen suhde oli 1/3 tai jotkut puhuvat jopa niinkin radikaalista suhteesta kuin 1/1.

Miten tälläiseen suhteeseen sitten päästään tulematta hulluksi tämän asian kanssa? Kaava on hyvinkin yksinkertainen. Jätetään tietyt rasvat kokonaan pois ruokavaliosta ja pitäydytään muutamissa hyväksi ktodetuissa.
Helppo momma, eli toimitaan allaolevaan tapaan.

Poistetaan kokonaan ruokavaliosta:
* kaikki einekset
* kaikki kevyttuotteet
* rypsi- ja rapsit- sun muut auringonkukkaöljyt

Suositaan näitä:
* avokado
* pähkinät (ei maapähkinä)
* siemenet
* kylmäpuristettu kookosöljy
* ghee
* voi pienissä määrin
* oliiviöljy
* macadiamöljy
* avokadoöljy

* kananmuna (makro- ja mikroravinteen upeassa muodossa)

Jos ei syö kalaa miltei joka päivä, niin kalaöljy lisäravinteena on hyvin perusteltua. Suosittelen.
Välipaloina (jos tarvitsee) pähkinät ovat loistava vaihtoehto.
Kaikki wokattava tai paistettava kookosöljyssä (ghee tai voi makua tuomaan), koska se kestää loistavasti korkeitakin lämpötiloja. Salaatteihin oliiviöljy, avokadoöljy tai pähkinäöljy hyvän etikan ja suolan kaveriksi.

Kun turhat hiilihydraatit on karsittu pois, niin rasvaa on ihan turha pelätä. Painokilojen verran rasvaa grammoina (80kg =80g) päivässä voisi olla hyvä yleisohje.
Jos hiilihydraatteja on ruokavaliossa reilunlaisesti suuren aktiivisuustason vuoksi, niin rasvoista voi hieman nipistää, muuten se ei ole tarpeeellista.
Ja jos on langanlaiha, niin kestää paremmin hiilari/rasva yhdistelmää ja jos on sitä toista ääripäätä, niin vastaavasti huonommin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti